Bart van der Meij (authentiek kennismanagement) legde de vraag voor: “Welke kennis dient voor de organisatie verworven te worden en behouden te blijven?”. Het is dus soms niet erg als er kennis verdwijnt door uitstroom of niet documenteren. Maar soms wel! Informatie is overdraagbaar, terwijl kennis altijd gekoppeld is aan een persoon. Daarom is “kennismanagement” ook zo moeilijk. Kennismanagement moet ook onderdeel zijn van hrm.
Marcel van der Pol (authentiek communiceren) onderstreepte aan de hand van verhalen en oefeningen het belang van het feit dat mensen verschillende betekenissen geven aan feiten, dus dat waarnemingen en perspectieven kunnen en zullen verschillen. Daarop gaat communicatie vaak mis. Zijn tip: vraag je af van het leidmotief is van de ander en wat zou het me opleveren als ik de werkelijkheid anders zie?
Stef Driessen (authentiek hrm) belichtte het verschil tussen verliefdheid en echte liefde, geprojecteerd op mensen in organisaties. Dat gaat over binden en boeien. Het een is niet beter dan het ander, maar mensen verschillen op die punten. Voorts is de tevredenheid over binden en boeien van medewerkers geen constante. Dus je doet er goed aan om dat individueel te meten en te monitoren (in gewoon Nederlands: je moet het ze gewoon vragen), zodat je een passend aanbod van werk kan aanbieden.
Wilma Biezen (authentiek creëren) nam ons allen mee op reis langs Dance4Life, een project om zo veel mogelijk geld door leerlingen van scholen in te zamelen voor Aidsbestrijding bij jongeren. Zij deed dit aan de hand van de creatiespiraal van Marinus Knoope, in 12 stappen van wens naar realisatie. De energie spatte er van af. En authentiek was het zeker!
Tot slot: de boekenkast van KennisKwadraat is goed bijgevuld, want iedereen had een boek meegenomen dat hem of haar of zijn of haar werk sterk had beïnvloed. Tijdens de boekensessie in de huiskamer van De Eland in Nieuw-Allardsoog op de avond van dag 1 werden de boekverhalen met emotie en passie gedeeld.